Sonia Bompastor on nimetty Emma Hayesin seuraajaksi, mutta mikä tekee entisestä Lyon-pomosta oikean tehtävään?

On kaksi kriteeriä, joita Chelsea etsi nimittäessään päävalmentajaa Hayesin mahdottoman suuriin saappaisiin.

Uuden valmentajan on pidettävä yllä seuran menestystä. Chelsea on hallinnut Englannin kotimaista jalkapalloa jo vuosia, ja se on alkanut vakiinnuttaa asemaansa myös Euroopassa.

Myös naisvalmentaja on ollut korkealla heidän toivelistallaan. Hayesin myötä Chelsea Jalkapallo pelipaidat on ollut edelläkävijä. Hän on ollut yksi pelin tärkeimmistä mestareista, joka on ollut vastuussa kasvusta ja muutoksesta - merkittävä toimija urheilun yleisen terveyden parantamisessa.

Yhtä tärkeää on se, että hän on tehnyt sen naisnäkökulmasta. Hayes tuli peliin aikana, jolloin vain harvat naispuoliset äänet otettiin vakavasti - kokeneiden naispuolisten päävalmentajien puute on edelleen olemassa.

Bompastor sopii molempiin - hän on toinen eurooppalaista huippuseuraa johtava nainen, jolla on todistetusti menestyksekästä näyttöä.

"Sonia on toinen suuri persoonallisuus", kirjailija ja analyytikko Abdullah Abdullah sanoi Sky Sportsille. Hän on kirjoittanut kirjoja sekä Lyonin että Chelsean matkoista eurooppalaisissa kilpailuissa.

"Hän tuli Lyonin pukuhuoneeseen, Ranskalainen Jalkapallo pelipaidat joka tarvitsi opastusta sen jälkeen, kun he olivat hieman eksyneet edellisen managerin aikana. Hän on seuran ja ranskalaisen jalkapallon legenda, joten häntä kunnioitettiin ja ylistettiin heti sisäisesti.

Jalkapallopaita Kauppa

"Se antoi hänelle perustan ranskalaisten pelaajien kanssa. Tämä voidaan toistaa Halvat Leicester City Jalkapallo pelipaidat jonkun sellaisen henkilön kanssa, joka on legenda, mutta joka on myös pelannut voittamalla Mestarien liigan ja liigan mestaruuksia."

Kuten Abdullah sanoo, ensimmäisellä täydellä kaudellaan Lyonissa Bompastor johti joukkueensa liigan ja Euroopan tuplamestaruuteen - voittaen Barcelonan 3-1 Mestarien liigan finaalissa, kun Lyon teki kolme maalia 33 minuutin aikana.

Kaudella 2022/23 hän säilytti 1. divisioonan naisten mestaruuden ja voitti Coupe de Francen. Tällä kaudella hänen Lyonin joukkueensa oli voittamaton ja voitti kolmannen peräkkäisen mestaruuden.

Ja tämä ennen kuin puhutaan Bompastorin omasta maineikkaasta pelaajaurasta, johon kuuluu kaksi kautta Lyonissa. Hän voitti lukuisia liiga-, cup- ja Euroopan mestaruuksia ja menestyi myös ranskalaisessa Montpellierissä.

Kun tähän lisätään vielä yli 150 maajoukkuekapselia Ranskan maajoukkueessa, Bompastor on nainen, joka on todistanut kykynsä kerta toisensa jälkeen.

Mitä Chelsea voi odottaa Bompastorilta?

Uusi päävalmentaja merkitsee muutoksia kautta linjan, ja vaikka jotkut niistä eivät ehkä olekaan jyrkkiä poikkeamia Hayesin kaudesta, Bompastor haluaa toteuttaa omia ideoitaan.

"Kentällä Sonia on aika rento", Abdullah selitti. "Ei ole paljon teatteria tai yliaggressiivisia reaktioita. Hän luottaa joukkueisiinsa.

"Lyonissa hän tiesi, että hänellä oli Ranskan ja mahdollisesti Euroopan paras joukkue, joten hän haluaa antaa heidän hoitaa hommansa.

"Pelaajahallinnossa hän suhtautuu siihen ammattimaisesti, mutta osaa ottaa pelaajista kaiken irti.

"Eräässä vaiheessa, kun Selma Bacha ja Delphine Cascarino olivat itseluottamusta vailla, hän [Bompastor] luotti enemmän Cascarinoon kuin Cascarino itseensä, mikä johti siihen, että tämä alkoi pelata paremmin.

"Joten on olemassa inhimillinen kosketus. Hän on pelannut ammattilaisena, joten hän ymmärtää pelaajia hyvin. Lyonissa ollessaan hän tunsi pukuhuoneen ja tiesi, millaista on pelata tällaisessa historiallisessa seurassa."

Sitten on Bompastorin pelityyli. Hayes tunnetaan tarkasta analyyttisestä ja taktisesta silmästään, joka pystyy sopeuttamaan joukkuettaan peleissä ja kausien välillä. Sen ansiosta hän on säilyttänyt menestyksensä niin pitkään.

Hayesin joukkueet pelaavat mielellään hallussaan ja ovat viime aikoina asettuneet 4-3-3:een. Puolustuksellisesti taitava, mutta hyökkäyssuuntaan tulivoimainen Chelsea on voimaa, ja se saavutti viidennen peräkkäisen WSL-mestaruuden Hayesin viimeisessä ottelussa.

Bompastorilla on kuitenkin oma tyylinsä, ja hän pyrkii toteuttamaan sitä.

"Sonialla on oma pelitapansa. Hän tykkää asettaa tyypillisesti 4-3-3:n, jossa on keskikenttäpelaaja ja kaksi nro 8:aa", Abdullah lisäsi.

"Suurimmaksi osaksi hän pitää lentävistä puolustajista ja kahdesta laitahyökkääjästä, jotka tyypillisesti pyrkivät tulemaan sisään, vaihtamaan ja liittymään hyökkääjään. Hänellä on ollut Ada Hegerberg hänen aikanaan siellä, joten tiedämme, että hän pyytää joukkuetta - erityisesti puolustajia - lähettämään ristit Adalle.

"Uskon, että tulemme näkemään paljon järjestelmällisemmän pelityylin Emman periaatteellisempaa lähestymistapaa vastaan.

"Näen muutamia taktisia muutoksia sen suhteen, kuka pelaa ja kuka ei. Uskon, että Niamh Charles, Catarina Macario ja Lauren James tulevat olemaan Bompastorille valtavia pelaajia, mutta näen myös toisen keskikenttäpelaajan tulevan hänen tyyliinsä sopivaksi."

Miksi Chelsea haluaa naisjohtoisen valmennustiimin
Chelsean päätös valita seuraava päävalmentajansa käsin yhdestä pelin huippuseurasta kertoo siitä, kuinka tosissaan he ovat jatkuvan ja vertaansa vailla olevan menestyksen suhteen.

Sky Sports Newsin toimittaja Anton Toloui sanoi: "Chelsean siirto Bompastorin valmentajaksi tulee yllätyksenä monesta syystä huolimatta hänen peli- ja valmentajaurastaan.

"Lähestyä yhtä niistä harvoista joukkueista, joita pidetään todellisina Mestarien liigan haastajina, on rohkeaa.

"Bompastoria pidetään poikkeuksellisen pragmaattisena valmentajana. Hänen strateginen mielensä voitti Lyonille Mestarien liigan vuonna 2022, kun hänen joukkueensa taisteli ja ajatteli Barcelonaa paremmin.

"Bompastorin lähestyminen osoittaa myös sen, kuinka vähän huipputason naisehdokkaita pelissä on. Todellisuudessa on hyvin vähän naisvalmentajia, jotka ovat päteviä ottamaan vastaan Chelsean työn suuruuden."

Bompastorin rinnalle tulee apuvalmentaja Camille Abily - toinen yhtäläisyys Hayesin Chelsean kokoonpanoon.

"Camille on valtava plussa", Abdullah sanoi. "Ajattele, mitä Denise Reddy on Emmalle, Camille on Sonialle. Hän on käsivarsi pelaajien olkapään ympärillä ja toinen Lyonin massiivinen legenda, jota pelaajat kunnioittavat.

"Näemme hänen vaikutuksensa peleihin ja se on toinen peili Emman kokoonpanosta. Mielestäni Camille on tulevaisuuden manageri, joka on tekeillä."

Miten Bompsator voisi asettua WSL:ssä?
Bompastorilla on tuttuja kasvoja tervehtimässä häntä ensimmäisenä päivänä Cobhamissa. Kadeisha Buchanan ja Macario siirtyivät molemmat Chelseaan Lyonista ja ovat jo pelanneet tulevan valmentajan alaisuudessa.

Myös Ranskan maajoukkuemies Eve Perisset tuntee hänet, kun taas Ashley Lawrence on kohdannut Bompastorin PSG:ssä.

Abdullah lisäsi: "Lyon oli pohjimmiltaan hänen ensimmäinen suuri työnsä, ja kun sinulle annetaan iso joukkue liigassa, jota sinun odotetaan hallitsevan, se on hieman helpompaa - mutta Mestarien liigan voittaminen oli vaikuttavaa.

"Uskon, että hänellä kestää vähän aikaa sopeutua, joten on tärkeää, että hän saa pelaajia, jotka hän tuntee, yhdessä hänen joukkueensa kanssa.

"Buchanan, Macario ja Perisset ovat pelaajia, jotka hän tuntee, koska hän on valmentanut kahta edellistä ja voittanut heidän kanssaan Mestarien liigan. Joten hänen ideoidensa toteuttaminen on hieman helpompaa."

Ja Mestarien liiga on yksi Chelsean tärkeimmistä tavoitteista. Se oli ainoa seuran pokaali, joka Hayesilta jäi saavuttamatta, ja olisi Bluesin kehityksen ja menestyksen huippu, jos se vihdoin kruunattaisiin Euroopan mestareiksi.

Ei ole ollut sattumaa, että nimitettiin henkilö, joka voitti sen sekä pelaajana että managerina - ja oli finaalissa vain muutama päivä sitten. Chelsean kohdalla mikään ei ole sitä koskaan.

Sky Sportsin Izzy Christensen selitti: "Mestarien liiga on englantilaiselle seuralle mielenkiintoinen. Se merkitsisi WSL:n menestystä, jos englantilaisjoukkue voittaisi Mestarien liigan lähivuosina.

"Uskon edelleen, että olemme hieman kaukana siitä, mutta valmentajan tuominen Chelseaan, joka on luultavasti lähimpänä Mestarien liigan voittamista WSL:ssä, jolla on kokemusta Mestarien liigan voittamisesta pelaajana… Bompastor tietää, millaista on pelata peliä korkeimmalla tasolla, joten hänen tulonsa on oltava Chelsean tavoite.

"Heillä on joukkueessa kaliiberisia pelaajia, jotka voivat voittaa Mestarien liigan - se on vain tehtävä. Joukkueen aivojen vaihtaminen Hayesin siirtymisen myötä voi hyvinkin olla katalysaattori."